poniedziałek, 16 lutego 2015

PRZEPIS- Faszerowana cebula


Faszerowana cebula to szybki sposób na pyszny obiad i smaczna alternatywa dla faszerowanych papryk czy pomidorów. 

Do takiej cebuli możemy dodać zasadniczo wszystko. Szczególnie polecam przegląd lodóweczki:)




SKŁADNIKI:

6 dużych cebul
20 dkg pieczarek
1 czerwona papryka
1 pomidor
Ser żółty
papryka słodka
2 ząbki czosnku


Cebulę obieramy i odcinamy kapelusze. Wrzucamy do zimnej wody by przy wdrażaniu nie piekły oczy. Następnie wdrażamy cebule. Wydrążone środki siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju.


Dodajemy pokrojone pieczarki i gdy odparuje woda dodajemy posiekaną paprykę i pomidory.  Podsmazamy i na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.


Doprawiamy słodką paprykę i odstawiamy do wystygnięcia. Nakładamy farsz do cebuli. Posypujemy startym serem, nakładamy czapeczki i układamy w nasmarowanej tłuszczem blasze.


Pieczemy około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.