Strony

wtorek, 30 grudnia 2014

PRZEPIS - Zapiekanka jajeczno - makaronowa z warzywami


Często nie wykorzystuje całego opakowania makaronu. Gdy zbierze mi się kilka kształtów przygotowuję taką zapiekankę.



SKŁADNIKI:

makaron
fasolka szparagowa żółta i zielona
brokuł
kukurydza konserwowa
groszek konserwowy
szczypiorek
pomidory koktajlowe
papryka zielona
papryka czerwona
9 jaj
1 szklanka mleka
300 ml śmietany
sól, pieprz
bazylia

Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Formę zabezpieczyć folią aluminiową. Umieścić w niej pomidory koktajlowe, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany szczypiorek, ugotowaną fasolkę i brokuł, kukurydzę i groszek. Makaron odcedzić i dodać do reszty. 


Do miski rozbić jajka, dodać mleko i śmietanę i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Zalać warzywa. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około pół godziny.