czwartek, 11 września 2014

PRZEPIS - Schab duszony z warzywami


Idealny sposób na obiad w ciągu tygodnia. Zawiera zarówno mięso, jak i warzywa, więc wystarczy do tej potrawy ugotować tylko ziemniaki.


SKŁADNIKI:

ok 1 kg schabu bez kości
1/2 kg fasolki szparagowej
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
2 cebule
2 ząbki czosnku
bulion
sól, pieprz
przyprawa do mięs


Mięso oczyścić, umyć i pokroić na kotlety. Rozbić i doprawić pieprzem i przyprawą do mięs. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor i umieścić w garnku. Na tej samej patelni zarumienić piórka cebuli i pod koniec dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.


Dodać do mięsa wraz z pozostałym olejem. Pokrojoną w kostkę paprykę i fasolkę dodać do mięsa i zalać bulionem, tak by przykrywał mięso i warzywa. Dusić do miękkości warzyw. Na koniec doprawić do smaku.