sobota, 9 sierpnia 2014

PRZEPIS - Gołąbki w kapuście włoskiej i pekińskiej


Lubie gdy gołąbki są z dużą ilością kapusty, w związku z tym zrobiłam gołąbki w dwóch kapustach.




SKŁADNIKI:
1 kapusta włoska
1 kapusta pekińska
1 szklanka ryżu
bazylia
majeranek
jajko
1/2 kg mięsa mielonego
sól, pieprz
koncentrat pomidorowy
bulion


Ryż ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do wystygnięcia. W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli, gdy woda będzie wrzała włożyć liście kapusty włoskiej i gotować 5 minut, aż zmiękną. Następnie przełożyć je do wystygnięcia i w ten sam sposób postąpić z liśćmi kapusty pekińskiej. Do miski włożyć mięso, dodać jajko, ryż, majeranek, bazylię, sól, pieprze i dobrze wymieszać. Na desce ułożyć liść sałaty włoskiej (wcześniej wyciąć zgrubiałą część liścia), na niego liść kapusty pekińskiej a następnie porcję mięsa. Boki kapusty zawinąć do środka i całość zwinąć w rulon. W razie potrzeby zabezpieczyć wykałaczką. Ułożyć ściśle w garnku i zalać bulionem, tak by wszystkie gołąbki były przykryte. Gotować pod przykryciem 40 minut. Następnie w niewielkiej ilości bulionu rozpuścić koncentrat pomidorowy w ramach uznania intensywności smaku i dodać do całości. Gotować jeszcze przez 10-15 minut na małym ogniu.