Strony

wtorek, 5 sierpnia 2014

PRZEPIS - Garnek chłopa


Ta potrawa to moje spojrzenie na garnek chłopa. Jest tu wszystko co zagwarantuje, że potrawa będzie dobra i sycąca.



SKŁADNIKI:
2 cebule
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
6 średnich ziemniaków
1 cukinia
100 g suszonych grzybów
koncentrat pomidorowy
majeranek
sól, pieprz
oregano
zioła prowansalskie
papryka ostra
1/3 szklanki ryżu
1/3 szklanki kaszy gryczanej
3 kiełbasy
natka pietruszki
4 parówki cienkie


Na patelni zarumienić pokrojoną w piórka i wraz z olejem wlać do garnka. Dodać pokrojone w kostki papryki, ziemniaki i cukinię. Grzyby zamoczyć na kilka minut we wrzątku. Warzywa przyprawić majerankiem, oregano, papryką ostrą, solą i pieprzem. Zalać wodą, tak by przykryła warzywa i zagotować, aż warzywa będą miękkie. W między czasie dodać posiekane grzyby wraz z wywarem oraz kaszę i ryż. Gotować do miękkości reszty składników. Na koniec dodać pokrojoną kiełbasę i parówki oraz pietruszkę. Można do smaku na koniec dodać 1-2 łyżeczki koncentratu.