Strony

środa, 11 czerwca 2014

PRZEPIS - Pieczeń z mięsa mielonego z marchwią, kaszą i miętą


Dziś do Waszej dyspozycji pozostawiam pieczeń z mięsa mielonego z marchwią, kaszą i miętą.

Pieczeń jest bardzo aromatyczna. Piękny zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu, a na talerzu goszczą urzekające kolory.

SKŁADNIKI:

1/2 kg mięsa mielonego
6 średnich marchewek
6 łyżek kaszy jęczmiennej
świeże liście mięty
1 jajko
2 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
masło
bułka tarta


Mięso umieścić w misce. Dodać posiekaną mięte, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz ugotowaną kaszę jęczmienną. Wymieszać. Marchewki obrać i w całości podgotować około 10 minut, wystudzić. Mięso doprawić do smaku. Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.W formie układać mięso i przekładać marchwią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut.