wtorek, 6 maja 2014

PRZEPIS - Pieczeń z mięsa mielonego z kalafiorem i brokułem


Smakowita pieczeń dla koneserów kalafiora i brokułów.

Jestem wielkim zwolennikiem tej formy podania mięsa mielonego. Można do niego dodać praktycznie wszystkie składniki. Wszystko zależy tylko od Waszej inwencji twórczej:)



SKŁADNIKI:

1/2 kg mięsa mielonego
1 mały kalafior
1 mały brokuł
1 jajko
bułka tarta
majeranek
lubczyk
zioła prowansalskie
przyprawa do mięsa
olej
sól, pieprz

Kalafiora i brokuł umyć i podzielić na różyczki. Ugotować aż będą al dente. Ostudzić. Mięso mielone umieścić w misce, dodać jajko i przyprawy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ugotowane różyczki kalafiora i brokułu. Delikatnie wymieszać by kawałki warzyw się nie pokruszyły. Formę keksową wysmarować olejem, obsypać bułką tartą i umieścić masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50- 60 minut.