czwartek, 22 maja 2014

PRZEPIS - Klopsy mielone z brokułem i marchewką


Mięso mielone jest mięsem, na które zazwyczaj nie mamy pomysłu. W większości przypadków korzystamy z niego robiąc pulpety lub zwyczajne klopsy.
Ja chciałabym dziś po raz kolejny przełamać ten stereotyp i zaproponować Wam wykonanie klopsów mielonych z brokułem i marchewką.
Zapraszam serdecznie:)


SKŁADNIKI:

0,5 kg mięsa mielonego
1 brokuł lub opakowanie mrożonki
5 średnich marchewek
zioła prowansalskie
pieprz, sól
bułka tarta
oliwa z oliwek
1 jajko
2 ząbki czosnku

 Mięso przemielić na gładką papkę i wrzucić do miski. Brokuły gotować przez 5 minut i gdy będą na pół twarde wyłożyć połowę do wystygnięcia, resztę ugotować do miękkości. Marchew ugotować, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Następnie dodać różyczki brokułu, przyprawy, przetarty czosnek, jajko i niewielką ilość bułki tartej. Wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce i usmażyć na gorącej oliwie. Podawać z pozostałymi brokułami i marchwią.