poniedziałek, 10 marca 2014

PRZEPIS - Ciasto ziemniaczane z migdałami


Zdrowe i oryginalne w swym smaku. Początkowo byłam bardzo sceptycznie nastawiona do tego ciasta.

Jednak co przyzwyczajenie do tradycyjnych ciast, to przyzwyczajenie... ale moja chęć odkrywania była chyba silniejsza.

Ostatecznie ciasto bardzo mi zasmakowało, a córeczka nie mogła wręcz się powstrzymać od ugryzienia kolejnego kawałeczka:))


SKŁADNIKI:

175 g cukru
3 jaka
100 g masła
200 g zmielonych migdałów
ok 1 kg ziemniaków
cukier puder

Ziemniaki ugotować w nieosolonej wodzie i ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Do miski wsypać cukier, dodać żółtka i zmiksować dodając kawałki masła. Ziemniaki zmielić i dodać do masy wraz z migdałami. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty i wymieszać. Blachę wysmarować masłem i wlać masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 1,5 h aż patyczek będzie całkowicie suchy. Pozostawić do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.