poniedziałek, 30 grudnia 2013

PRZEPIS - Rolada z mięsa mielonego i kapusty z grzybami w cieście francuskim


Połączenie mięsa mielonego i kapusty z grzybami testowałam po raz pierwszy, ale muszę przyznać, że wyszło wyjątkowo smacznie. Danie dość pracochłonne, ale warte wykonania.


SKŁADNIKI:

25 dkg kapusty kiszonej
200 g suszonych grzybów
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
0,5 kg mięsa mielonego
1 ciasto francuskie
1 jajko i 1 żółtko
sól, pieprz
majeranek

Grzyby oczyścić i namoczyć w wodzie na całą noc Następnego dnia grzyby gotować w wodzie, której się moczyły przez około pół godziny. Odcedzić tak, by zalewę pozostawić. Kapustę kiszoną odsączyć i poszatkować. Wrzucić do wody od grzybów, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty i gotować około 45 minut. Następnie odcedzić i połączyć z pokrojonymi grzybami. Doprawić solą i pieprzem. Mięso mielone wyrobić tak jak na kotlety - z jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem. 

Można dodać jeszcze jakieś ulubione przypraw. Ciast francuskie rozwinąć i na całości rozłożyć mięso (warto po bokach i na końcu rolady zostawić po centymetrze ciasta bez farszu, by dobrze zawinąć) i kapustę z grzybami. Zawinąć najpierw boki a następnie zwinąć w rulon. Końcówkę dokładnie przykleić. Wierzch rolady posmarować roztrzepanym żółtkiem i zrobić dziurki w cieście. Piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.