czwartek, 10 października 2013

PRZEPIS - Mielone z brokułem i kukurydzą




Pan mielony w nowej odsłonie:) Najczęściej klopsy z tego mięsa podawane są jedynie z samymi przyprawami. Ja proponuję jednak dodanie do niego innych składników, które urozmaicą smak i doznania wizualne Pana mielonego:) Ciekawa alternatywa dla nudnej jego odsłonie:) Gwarantuje, że cała rodzina będzie zachwycona tym sposobem podania kotletów mielonych. Nowocześnie, zdrowo i z pomysłem:)

SKŁADNIKI:

0,5 kg mięsa mielonego
1 brokuł lub opakowanie mrożonki
puszka kukurydzy
zioła prowansalskie
pieprz, sól
bułka tarta
oliwa z oliwek
1 jajko
2 ząbki czosnku


Mięso przemielić na gładką papkę i wrzucić do miski. Brokuły gotować przez 5 minut i gdy będą na pół twarde wyłożyć połowę do wystygnięcia, resztę ugotować do miękkości. Pół puszki kukurydzy odsączyć i dodać do mięsa. Następnie dodać różyczki brokułu, przyprawy, przetarty czosnek, jajko i niewielką ilość bułki tartej. Wymieszać.

Uformować kotlety, obtoczyć w bułce i usmażyć na gorącej oliwie.

Podawać z pozostałymi brokułami i kukurydzą.

JEŚLI PODOBA WAM SIĘ PRZEPIS NAMAWIAM DO WYKONANIA GO SAMODZIELNIE

POMOCNA W TYM BĘDZIE ZAMIESZCZONA INSTRUKCJA, KTÓRĄ MOŻECIE SOBIE ŚCIĄGNĄĆ I WYKORZYSTAĆ DO CELÓW PRYWATNYCH

ZACHĘCAM RÓWNIEŻ DO KOMENTOWANIA:)